Mechatronika (szakgimnázium) - Gazdagréti Kisokos

Kiemelt Partnerek:
Tartalomhoz ugrás

Mechatronika (szakgimnázium)

oktatás
Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum
Mechatronikai Szakgimnázium
1118 Budapest, Rétköz utca 39.
OM203031

Telefon: +36 1 246 1365; +36 1 246 1367
titkárság: 117 mellék
pénztár, menzai ügyintézés: 143 mellék
fax 147-es mellék

A Mechatronikai Szakközépiskola és Gimnázium 1990. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit. Innovatív kezdeményezés volt ez, hiszen a mechatronika ekkor alig egy évtizedes múltra visszatekintő tudomány volt, és iskolánk a világon elsőként kezdett el középszintű szakembereket képezni.
Az elfogadott EU-definíció a mechatronikára a következő:
A gépészet,
az elektronika és
az intelligens számítógépes irányítás
egymás hatását erősítő integrációja a gyártmányok és folyamatok tervezésében és létrehozásában.
A mechatronika a részterületeket egymást kiegészítve, segítve kapcsolja össze.
A szakma legismertebb folyóirata, az Oxfordban kiadott „Mechatronics” címlapján a következő jelszó olvasható: „Science of intelligent machines”, azaz az intelligens gépek tudománya. Ma már nem kétséges, hogy a jövő az olyan berendezéseké, gépeké, amelyek az automatikus működésük mellett a változó bemenő jelekhez, működési feltételekhez, környezeti változásokhoz rugalmasan alkalmazkodó szabályozással rendelkeznek, adaptívak, „öntanulóak”, egyszóval intelligensek. A mechatronika szerteágazó szakma. Alig van olyan területe a korszerű gép- és villamosiparnak, az informatikai szolgáltatásnak, amelyet az oktatás során ne érintenénk.
A szakma jelentőségét mutatja, hogy a Budapesti Műszaki Egyetemen az elmúlt években a mechatronikai mérnöki szakon a felvételi ponthatárok a legmagasabbak között szerepeltek. A Mechatronikai Szakközépiskolában megszerzett alapismeretek már elegendőek ahhoz, hogy a sok részterület valamelyikén – természetesen helyi továbbképzés után – megállják helyüket a mechatronikai technikusok. Az  iskolánkban érettségizett tanulók  is könnyen el tudnak helyezkedni, illetve a különböző felsőoktatási intézményekben remekül megállják a helyüket.

Felvételizőknek !

Tisztelt Szülők!
A felvételi értesítést követően szakmai alkalmassági vizsgálatra hívjuk iskolánkba, a felvett tanulókat (a vizsgálat pontos időpontját 2017. május 9-én a szülői értekezleten osztjuk ki). Az alkalmassági vizsgálatra az alábbi szakorvosi eredményeket kell hozni: látásélesség és színlátás valamint audiológia. A vizsgálatokhoz a háziorvosnál kell kérni beutalót. Akinek van egy évnél nem régebbi vizsgálati eredménye, azt az iskolaorvos elfogadja.

2017/2018. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYAINK:
  • KÓD 0140: 1 évfolyam nyelvi előkészítő +4 évfolyamos szakgimnáziumi képzés elektrotechnika-elektronika szakmacsoport, villamosipar és elektronika ágazat. Tanított idegen nyelv az angol.
  • KÓD 0141: 4 évfolyamos szakgimnáziumi képzés elektrotechnika-elektronika szakmacsoport, villamosipar és elektronika ágazat. Tanított idegen nyelv az angol.
  • KÓD 0142: 4 évfolyamos szakgimnáziumi képzés elektrotechnika-elektronika szakmacsoport, villamosipar és elektronika ágazat. Tanított idegen nyelv a német.
  • KÓD 0143: 4 évfolyamos szakgimnáziumi képzés gépészet szakmacsoport, gépészet ágazat. Tanított idegen nyelv az angol.
  • KÓD 0151: 3 évfolyamos mechatronikuskarbantartó szakközépiskolai + 2 évfolyamos érettségi vizsgára felkészítő képzés. Tanított idegen nyelv az angol.
FELVÉTELI ELJÁRÁS:
Szakgimnáziumi képzésben: A jelentkezők felvétele a központi magyar és matematika írásbeli vizsga valamint az általános iskolából hozott pontok alapján történik. Az írásbeli vizsgán elért pontszámhoz (2*50 pont) hozzáadjuk a 7. osztály év végi és a 8. osztály félévi tanulmányi átlagának a tízszeresét (maximum 2*50 pont). A jelentkezési lapon kérjük feltüntetni a 7. év végi és a 8. osztály félévi magatartás osztályzatokat is.
Szakközépiskolai képzésben: A jelentkezők felvétele általános iskolából hozott 7. osztály év végi és a 8. osztály félévi tanulmányi átlag alapján történik. A jelentkezési lapon kérjük feltüntetni a 7. év végi és a 8. osztály félévi összes osztályzat mellett a magatartás osztályzatokat is.
Iskolánkban szóbeli elbeszélgetést nem tartunk.
A felvétel feltétele valamennyi képzésben az egészségügyi alkalmassági követelményeknek (színlátás, tér és mélységlátás, audiológiai vizsgálat) való megfelelés.
VÉGZETTSÉG:
szakgimnáziumi képzésben az érettségivel megszerezhető szakma:
villamosipar és elektronika ágazatban: PLC-programozó
gépészet ágazatban: villamos berendezés szerelő és üzemeltető
szakközépiskolai képzésben: a szakképzési évfolyamok után mechatronikus karbantartó szakképesítést szereznek tanulóink.
Információk a jelentkezéshez:
Iskola neve:  Budapesti Gépészeti SZC Mechatronikai Szakgimnáziuma
OM azonosító: 203031
Feladatellátási hely: 015
1118 Budapest, Rétköz utca 39.
Postázási cím: 1118  Budapest,  Rétköz utca 39.
Kelenföld-Gazdagrét
gazdagret@gazdagret.net
06-70-625-5447
Copyright2015@SuszterA
Gazdagrét és Környéke Kisokos
Vissza a tartalomhoz